11.04.2018 14:30

Изложба представи в парламента историята на читалище „Надежда“ и Клуба по битова култура

Изложба представи в Народното събрание историята на читалище „Надежда – 1869“ и дейността на Клуба по битова култура. Експозицията „Великотърновското читалище „Надежда – 1869“ – пазител на държавната и духовна традиция“ имаше за цел да популяризира както самото културно средище и ролята му в обществения живот на Велико Търново и България, така също съхранението на традициите и нематериалното културно наследство.
Изложбата включваше две части. В първата седем пана под формата на летопис разказваха за историята на читалище „Надежда – 1869“, за четирите от общо седем Великите народни събрания, заседавали в историческата сграда, за първия председател на читалищното настоятелство - Димитър хаджи Павли Иванов. Акцент бе поставен и върху прочутия надпис „Съединението прави силата“, който е изписан първо на фасадата на читалището – това се случва още през 1911 година. Върху сградата на Народното събрание мъдрата сентенция се появява през 1930 г.
В отделна витрина бяха подредени документи с исторически факти за културното средище, както и четири книги от старопечатния фонд, издадени в периода 1850-1860 година. Литературата включваше поредици за Петко Р. Славейков и д-р Петър Берон, както и Търговски законник.
Втората част на експозицията също включваше седем пана, в които бяха изложени плетива, карета, шевици, колани, гайтани и други изделия, сътворени от дамите в Клуба по битова култура. Също във витрина бяха подредени ръкоделия, коледни венци и други саморъчно изработени творби.
Изложбата бе открита от заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев и от председателя на читалищното настоятелство – арх. Донка Колева. Организацията й бе дело на ръководителката на Клуба по битова култура Павлина Владева. Присъстваха и редица народни представители както от Великотърновски регион, така и други.  
Изложбата е посветена и на европейската година на културното наследство - 2018.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.