24.11.2023 16:14

Премиерът Денков пред кмета на Велико Търново Даниел Панов: Местната власт няма да бъде делена на партиен принцип

Панов призова за още по-добра комуникация, финансова децентрализация и рестарт на магистралите в Северна България

Изборите минаха и след успокояването на страстите е важно изпълнителната и местната власт да работят заедно. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов пред премиера Николай Денков по време на събитието „Общините – перспектива 2027“, което бе организирано от вестник „24 часа“. Форумът бе първата среща очи в очи между кметовете от новия мандат и изпълнителната власт.
Даниел Панов подчерта добрата комуникация с министър-председателя Денков, с министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Премиерът бе категоричен, че правителството не дели общините по партиен признак и никой от министрите няма да го прави. Думите му бяха потвърдени и от финансовия министър. Този синхрон местната власт трябва да има и с останалите държавни институции, а подобни срещи на местната и изпълнителната власт ще се превърнат в практика, посочи Панов.
Даниел Панов постави пред премиера и въпроса за намирането на механизъм за прехвърляне на изоставени държавни сгради на общините. Пример е Старата поща във Велико Търново, за която сме направили постъпки още преди повече от пет години.
„Децентрализация е тема, по която също срещаме разбиране, защото тя ще даде възможност за по-дългосрочно планиране на инвестициите във всяка община“, коментира Даниел Панов.
Кметът на Старата столица призова и за рестартиране на големите инфраструктурни проекти в Северна България – АМ „Хемус“ и АМ Русе-Велико Търново-Свиленград, които са от изключително значение за икономическото развитие на всички региони на север от Стара планина. Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че изграждането на магистралите ще бъде рестартирането с индексацията на строителните договори, чиято финална методика ще бъде представена следващата седмица.
В Бюджет 2024 ще бъде заложен дълго чаканият фонд за общински проекти с общ бюджет от 1 млрд. лева, поясни Асен Василев. Сдружението на общините помага с експертизата си за изготвянето на ясна методика, по която да се кандидатства.
Петър Ганев от Института за пазарна икономика за обективните и детайлни изследвания за регионите – анализи, които показват силните и слабите страни и очертават пътищата за преодоляване на различията в развитието. Велико Търново е сред водещите 16 икономически центъра в България, а градът ни е в топ 4 по коефициент на заетост и образованост на населението, сочи последното проучване на ИПИ.
Изборите минаха - изпълнителната и местната власт трябва да работят заедно. Срещата бе първата между кметовете и изпълнителната власт в новия мандат.
„Факт е добрата комуникация с министър-председателя Денков, с Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Този синхрон е нужен от всички държавни институции, за да не се бавят преписки и съгласувания“, посочи Панов.
Освен въпроса за комуникацията между местна и изпълнителна власт, Даниел Панов пожела и решение за прехвърлянето на стари, изоставени и занемарени държавни имоти на общините. Пример е Старата поща във Велико Търново, за която сме направили постъпки още преди пет години.
Премиерът Денков обеща: Правителството не дели общините на партиен признак и никой от министрите няма да го прави. Думите му бяха потвърдени и от финансовия министър Асен Василев.
Обсъдена бе и темата за финансовата децентрализация, по която местната и изпълнителната власт намират общ език. Ако 1/5 от подоходното облагане се връща в общините, средствата ще са достатъчни са за планиране на инвестициите във всяка една община за период от 4 години.
Даниел Панов призова и за рестартиране на големите инфраструктурни проекти в Северна България – АМ „Хемус“ и АМ Русе-Велико Търново-Свиленград, които са от изключително значение за икономическото развитие на всички региони на север от Стара планина. Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че магистралното строителство ще бъде рестартирано с индексацията на строителните договори, чиято финална методика ще бъде приета следващия месец.
В Бюджет 2024 ще бъде заложен дълго чаканият фонд за общински проекти с общ бюджет от 1 млрд. лева, поясни Асен Василев. Сдружението на общините помага с експертизата си за изготвянето на ясна методика, по която да се кандидатства.
Петър Ганев от Института за пазарна икономика представи поредното обективно и детайлно изследвания за регионите – анализи, които показват силните и слабите страни и очертават пътищата за изравняване на развитието. Велико Търново е сред водещите 16 икономически центъра в България, а градът ни е в топ 4 по коефициент на заетост и образованост на населението, сочи последното проучване на ИПИ.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.