12.09.2013 17:00

EASA 2013 в Словения приключи, Велико Търново се готви за домакинството през 2014 година

Предстои изключително атрактивно и креативно събитие в подкрепа кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

   Идеи, запознанства, труд, жега, и ледено-свежата река Крка. 33-тата Европейска асамблея на студенти по архитектура се проведе в словенското село Жужемберк (прочети го пак), където смело твориха над 400 бъдещи архитекти от цяла Европа. Средновековният замък в центъра на селото бе превзет мирно от студенти по архитектура от близо 50 държави и се превърна в сцена за над 20 работилници. Сега духът на събитието се мести към Велико Търново, където от 20-ти юли до 3-ти август 2014 година град  и студенти ще заживеят в симбиоза, давайки плът на архитектурното си въображение.
Темата на тазгодишната EASA в Словения бе „Reaction” – реакцията на местните жители от намесите на студентите, както и реакцията на творците, повлияни от местното. Основната част от конструктивните работилници бяха струпани по бреговете на прохладната река, която единствена смекчаваше огнената жега – построиха се понтони, люлки, съблекални, павилион на три дървета и пейки. Друга част от работилниците бяха съсредоточени в средновековния замък, който бе изцяло обладан от събитието –3d mapping прожекции, концерти, готвене на традиционна кухня от различни държави,интерактивни инсталации, а от една наблюдателница на живо в ефир се излъчваше the one and only radio station – EASA FM.
След презентацията, направена от българските организатори, всички националности са добре запознати с предстоящата асамблея във Велико Търново и започват работа в симбиоза по организирането на срещата. Всички участници във форума са били запознати обстойно и с кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. Скоро ще бъде готово и заданието за конкурса, който ще избере работилниците за EASA 2014. Темата е Symбиоза, а конкурсът – отворен за участници от цял свят.
EASA 2014 се организира с безценната подкрепа на Община Велико Търново, Камара на архитектите в България, Съюз на архитектите в България, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Sofia Architecture Week.
За повече информация можете да пишете на имейл Easa.bulgaria@gmail.com или да посетите страницата www.facebook.com/EASA.Bulgaria
EASA е независима платформа на студенти по архитектура, които самостоятелно организират събития за културен и творчески обмен.
Заглавие
Описание

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.