Велчево

село Велчево

 
Село Велчево, Община Велико Търново е разположено в предбалканската котловина на 15 км от Велико Търново и от София на 235 км. Населението на селото е 146 души. Пощенският код е 5032, а телефонния код е 061101.
 
 
Историческа справка
 
Преди 250 години, към 1690 г., до река ”Елишин”, в месност „Селището” имало село Киселчово. В село Феда-Бей до 1893 г. княз Фердинант със младата си съпруга, княгиня Мария Луиза, след закриването на 3-то Велико народно събрание, във Велико Търново, посетил Къпиновския манастир, поканен от игумена архимандрит Стефан Радков. Населението посрешнало сърдечно княза. Князът попитал защо селото носи името на бей като получил неясен отговор, а князът рекъл „Прекръстете го”, а чорбаджи Ради се допитал до Стамболов. Общинският съвет решил след това да бъде наречено Мариино, на името на княгинята. Село Мариино е носило името си от 1893г. до 1951г., а сегашното име - село Велчево, е от 1951г. до днешни дни.
 
Природни забележителности
 
Селото е близо до естествения плаж на много туристи от региона, страната и чужбина „Къпиновски водопад” на река Веселина, който е обявен за природна забележителност. Районът е подходящ за разходки, риболов, плуване, спортуване в планината, приятен пикник сред природата. Туристите могат да отседнат в селото в къщи за гости, както и в двата манастира „Св. Илия” и „Св. Никола”, които са в близост до селото и разполагат със стаи за почивка.
 
Култура, бит, обичаи
 
В село Велчево се празнуват и почитат почти всички български традиционни ритуали и празници като Новогодишни тържества, Бабинден на 21 януари, Трифон Зарезан на 14 февруари, Ден на жената на 8 март, Лазаровден на 27 април, Цветница на 28 април, Гергьовден на 6 май, който е Храмов празник на село Велчево и сборът на селото, Свети Дух - 51-ият ден след Великден. Към кметско наместничество село Велчево има изграден Клуб на пенсионера и инвалида, който функционира от 2004 година. Селото има народно читалище "Светлина-1892", където функционира Информационен център за услуги и информация на гражданите.
 

 

с. Велчево
Дом № 97

Кметски наместник на с. Велчево е г-н Мустан Юсменов.

Телефон за връзка: 0888 148 703

Email адрес: mustan.yusmenov@veliko-tarnovo.bg

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.