Ветринци

Село Ветринци е разположено на 17 км западно от град Велико Търново, в полите на Предбалкана с надморска височина 348 м и площ 19.542 кв. км.
През 1934 година село: „Балван махала“ е преименувано на с. Ветринци. Славяните дават името на селището Балван, свързано с голям скален отломък /болован/. Тук се намират и множество каменоломни – Римската крепост, местностите Стари Балван, Магарешките токове и Петрова чука, се смятат за част от охранителната система на Търновград. Тази крепост е вероятно от тракийско време, просъществувало е през Римско, както и по времето на II-рата Българска държава.
Живописната природа, долини, хребети и дивното поречие на река Янтра с три красиви пролома в скалите и много естествени водоизточници – чешми, кладенци, герани и изворчета, привличат хората тук.
В селото има: читалище „Напредък-1903“, Клуб на пенсионера, църква „Свети Димитър“ – паметник на културата, паметник на партизанина Никола Павлов, паркова зона за отдих, сграда на старото училище, която преди години е използвана за военно обучение и детски лагер.
Празникът на селото се чества в началото на м. ноември, посветен на покровителя на църквата „Свети Димитър“. Празнува се тържествено с жива музика, прави се голямо хоро на мегдана и след това по стар обичай се продължава с почерпка.
Традиционно в селото се отбелязват националните празници, Трифон Зарезан, Денят на детето, Еньовден, Денят на възрастните хора и се организира ежегодния музикален фестивал „Ветринци пее и играе“.
Всяка година по повод на Априлското въстание през 1876 година се провежда поход „По стъпките на Бачо Киро и Поп Харитон“, който минава през с. Ветринци. Вечерта се преспива в селото и на другия ден се продължава за Дряновския манастир.
Селото ни е разположено на скални тераси по двата бряга на река Янтра. На десния бряг е по-ниската тераса, върху която се е оформила Долната махала. Горната махала заема по-високата и по-голяма по площ тераса.
Природата е изваяла живописен релеф на землището на селото. Долината на р. Янтра пресича от запад на изток цялата територия. Има три красиви пролома, както и скалния хребет, който започва от с. Шереметя и стига до гр. Ловеч.

 

Кметски наместник на с. Ветринци е г-жа Надежда Маркова-Михалева.
 
Телефон за връзка: 0888 285 909
 
Email адрес: nadezhda.markova@veliko-tarnovo.bg

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.