Дейности на Центровете за работа с деца и младежи

На територията на Община Велико Търново са разкрити и функционират 20 Центрове за работа с деца и младежи, целта на които е да се осигури възможност за организиране на свободното време на децата и младежите от малките населени места с дейности, които отговарят на интересите им и способстват за развитие на техните умения.
Всеки месец по повод предстоящите национални и български народни празници децата и младежите от Центровете за работа с деца и младежи се запознават с традициите и обичаите, свързани с тях, и участват активно при подготовката и отбелязването им.
Организират се беседи по редица актуални за децата и младежите теми, екскурзии до места с историческо значение, мероприятия свързани с опазването на околната среда и активно участие в дейности по нейното опазване.
В началото на месец април (02.04) децата и младежите от Центрове за работа с деца и младежи отбелязаха Международния ден на детската книга. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, като тази година се навършват 212 години от рождението му.
По случай Лазаровден в някои населени места момичетата от Центровете за работа с деца и младежи се включиха в обичая лазаруване и обиколиха домовете на хората, като ги поздравиха с песни за здраве и берекет. На Цветница децата и младежите зарадваха имениците с ръчно изработени картички и сплетоха цветни венци.
По повод светлия християнски празник Великден децата и младежите боядисват шарени яйца и изработват великденска украса, използвайки различни техники. В някои от населените места ще се проведат конкурси за най-красиво великденско яйце.
С настъпване на пролетта в Центровете за работа с деца и младежи се организират и провеждат екологични кампании за почистване, залесяване и облагородяване на паркови пространства, детски площадки и градинки на територията на населеното място. Организират се  различни спортни игри и състезания, пикници и други мероприятия на открито.

 

 

 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.