Детска академия за спорт и превенция 2022

Детска академия за спорт и превенция 2022 бе официално открита на 6 юли 2022 г. в Център за превенция и спорт в с. Балван в присъствието на гости, приятели и партньори на инициативата.
Заместник-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев даде начало на инициативата и подчерта, че Детска академия за спорт и превенция има две основни цели – да акцентира всеобхватно върху детската безопасност и с тази цел да обедини институции, граждани и неправителствен сектор.
В кампанията ежегодно се включват над 400 деца посещаващи Центрове за работа с деца и младежи, функциониращи в малките населени места на територията на общината, като през настоящата година те ще имат възможност да натрупат практическите и теоретични знания в новоизградената и обособена на открито  „Зелена класна стая“. В първия час, проведен по време на събитието, децата използваха определени сетива, с които да назоват предмети, отговаряха на въпроси за околната среда и природата, с цел формиране у младите хора на екологична култура.
Децата от Центровете за работа с деца и младежи от с. Арбанаси, с. Самоводене, с. Балван и с. Малки чифлик демонстрираха пред гостите наученото на площадките за пожарна и пътна безопасност, оцеляване в природата, като гасиха пожар, спасяваха ранен и демонстрираха правилно управление на велосипед.
По време на събитието се реализира и кампанията за пътна безопасност „Пази детето на пътя“, която се реализира през месеците юни - септември на територията на общината за четвърта поредна година и има за цел да повиши вниманието на водачите на моторни превозни средства и да се апелира те да бъдат отговорни и да пазят децата на пътя. В Деня на пътната безопасност -29 юни, деца и младежи от селата Ресен, Самоводене, Присово и Пчелище се включиха в Националната кампания за пътна безопасност, като раздаваха информационни флаери на шофьорите на превозни средства, с което дадоха и  своеобразно начало на инициативата  „Пази детето на пътя“.
Детска академия за спорт и превенция е показател за успеха и продължаващото междуинституционално партньорство на местно ниво, което обединява Община Велико Търново,  ОД на МВР- Велико Търново, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Велико Търново, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, с. Балван, Съюз на пивоварите в България и Сдружение на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001“ в създаване на превантивни кампании, обучения и спортни събития.
Официални гости на събитието бяха г-жа Людмила Илиева–областен управител, Александър Джартов – директор на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ – ГДПБЗН, ст. комисар  Димитър Машов – Директор на ОД на МВР Велико Търново, комисар Красимир Кръстев - Директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“,  гл. инсп. Веселин Райков- Началник на Районно управление Велико Търново, инсп. Мария Ботева и Боряна Томова от ГД „Национална полиция“, г-жа Ивана Радомирова – изп. директор на Съюза на пивоварите в България, г-жа Благовеста Факирова председател на Дарителско сдружение "Свети Иван Рилски", представители на Община Елена, кметове и кметски наместници от общината, жители на селото.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.