Отбелязване на Международен ден на младежта

В Международния ден на младежта - 12 август, се реализира инициативата „Кмет за един ден“ с участието на деца от Центровете за работа с деца и младежи в 11 от малките населените места на територията на общината /Пчелище, Къпиново, Балван, Самоводене, Никюп, Присово, Ресен, Беляковец, Арбанаси, Малки чифлик, Церова кория./ Идеята е младите хора да се запознаят с дейността на местното самоуправление, да разговарят с кмета/кметски наместник на населеното място и дори да заемат неговата позиция за един ден. Участието в инициативата провокира младежкия ентусиазъм и иновативни виждания, относно развитието на населеното място, както и да бъдат представени идеи и препоръки за управлението.
В село Присово 22-годишната Анита, студентка 4-ти курс във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, днес седна на кметското място. В кабинета си тя посрещна представители на различни институции, сред които бе и г-жа Росица Димитрова Директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново. Срещна се и с жители на селото пред Клуб на пенсионера и инвалида, в присъствието на кметицата Малина Попова и представители от Регионалното бюро за безплатна юридическа помощ, с които разговаряха за местните потребности и нужди.
В село Малки чифлик бе избран младежа Михаел Дамянов за „Кмет за един ден“, сред трима кандидатите за поста, които имаха да представят своите виждания за това какво биха направили за селото. Те обещаха нова детска площадка, нови игри за Центъра за работа с деца и младежи, асфалтиране на всички улици, редовно косене на футболното игрище и почистване на снега през зимният сезон. Настоящият кметски наместник Иван Чолаков поздрави заместника си и му даде напътствия как трябва да се държи един успешен кмет. Младият кмет веднага стъпи в длъжност и бързо разбра, че да си кмет не е лесно, а много отговорно.
Младежа ще остане в кметството през целият ден, за да се запознае с работата на кмета.
В Международния ден на младежта бе дадено начало и на тридневен скаутски лагер организиран от Център за работа с деца и младежи „ЗИЗУ“ с. Ново село под надслов „Таблета захвърли, край „Негованка“ детски лагер построи – природоразузнавач с велосипед стани“. Водач на младите скаути е Христо Христов- кмет на с. Ново село, който заедно с Уредника на Център„ЗИЗУ“- Елинор Адамсън са подготвили различни игри и обучения в умения за оцеляване в природата. В събитието се включиха над 60 деца на различни възрасти, придружавани от своите родители.
Програмата с дейности и инициативи организирани от функциониращите Центрове за работа с деца и младежи е достъпна на официалната електронна страница на Община Велико Търново.
https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/socialni-dejnosti-/aktualno/centrove-socialni-deinosti/programa-za-dejnostta-na-centrovete-za-rabota-s-deca-i-mladezhi-lyatna-akademia/
 
Информация за дейности реализирани в Центровете за работа с деца и младежи
През месец юли 2022 г. над 160 деца от Центровете за работа с деца и младежи от гр. Дебелец, с. Къпиново, с. Миндя, с. Присово, с. Церова кория, с. Пчелище, с .Малки чифлик, с. Плаково, с. Русаля, с. Арбанаси, с. Никюп, с. Ресен, с. Самоводене  преминаха  практически и теоретични занимания в Център за превенция и спорт в с. Балван. Уредниците на Центровете за работа с деца и младежи придружиха децата в организираните занимания с водещи специалисти от различни сфери, като транспорта за децата бе осигурен със средства от Община Велико Търново. Участието на деца на различни възрасти в дейности по превенция е част от инициативата „Академия за деца и младежи – спорт и превенция“, провеждана съвместно от Община Велико Търново, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, Сдружение на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001“, ОД на МВР- Велико Търново, РДПБЗН-Велико Търново.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.