Отбелязване на празника „Еньовден“ в с. Малки Чифлик

На 24.06.2018 г. в село Малки Чифлик се проведе празника Еньовден, реализиран по Програма „Устойчиви инициативи и партньорство“. Проектната идея е разработена от Център за работа с деца и младежи, с. Малки Чифлик и има за  цел с ежегодното отбелязване на празника „Еньовден“ да се съхранят българските традиции и обичаи и да се предадат напред във времето. За успешно реализираната идея децата и младежите получиха специална награда от Сдружение „Св. Иван Рилски“ и Съюза на пивоварите в България.

На празника гостите бяха посрещнати с домашно приготвена питка, сок от бъз и билков чай, като на всеки гост децата от Център за работа с деца и младежи подариха и малка китка от билки.

На фона на разказ защо се празнува „Еньовден“ и от къде произлиза този празник момичетата от ЦРДМ с. Малки Чифлик събраха билки и ги вплетоха във венец от 77 билки и половина, както повелява традицията.

Момичетата изпълниха ритуала "Еньова буля", който според обичая се прави за плодородие и за гадание - кое момиче, за кого ще се омъжи. Програмата продължи с народни танци изпълнени от танцов клуб „Сини вир“, с. Шемшево и танцов клуб „Чифликчии“, с. Малки Чифлик.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.