Откриване на девета „Лятна детска полицейска академия“ с децата от Центрове за работа с деца и младежи

Icon Програма на Лятна детска полицейска академия 2019 (854,0 KB)
За девета поредна година с празнична програма бе официално открита „Лятна детска полицейска академия 2019”. Мероприятието се проведе на стадиона в гр. Дебелец в присъствието на над 300 деца и младежи от 20-те Центрове за работа с деца и младежи, функциониращи на територията на община Велико Търново. Акцент в провеждането на тазгодишната Академия е безопасността на пътя под мотото „Пазете децата на пътя“ и здравословния начин на живот под мотото „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“.
Лично Кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов приветства гостите и пожела на децата да оползотворят ваканцията си със занимания полезни за израстването им като хора с гражданска съвест и отговорност, познаващи рисковете и най-вече – знаещи кое е добро и кое е лошо.
Скъпи деца, Вас Ви чака едно незабравимо лято.  Благодаря на родителите ви, че подкрепят вас и всяка една инициатива на Общината.  Благодаря и на всички уредници в нашите 20 младежки клуба в населените места за усърдието им през цялата година. В резултат на работата им през лятото броят на младежите, които посещават клубовете се удвоява“ коментира кметът.
Сред официалните гости уважили събитието бе заместник- главния секретар на МВР Георги Арабаждиев, който изрази благодарност от името на министъра на МВР Младен Маринов за инициативата, която възпитава полезни навици у младежите. И добави, че живеем в общество, което се регулира от закони и правила. Тяхното познаване е необходимост за всеки един член на обществото. Той обясни на децата, че в лятната академия ще имат възможността да се запознаят с основните правила и да разберат как да се предпазват при рискови ситуации.
Заместник- директорът на ОД на МВР комисар Христо Христов припомни, че академията е доказала с времето огромното си значение за развитието на децата. „Този проект осмисля летните дни на малчуганите и е резултат от съвместната дейност на  местната власт, полицията и неправителствения сектор“ коментира още Христов.
Председателят на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова връчи символични трофеи на организаторите на Лятната академия и отбеляза, че постиженията на Община Велико Търново са забележителни. Според нея развитите центрове са без аналог за цялата страна. „Единствено и само във Велико Търново обещания и действия съвпадат. Благодарение на това децата са толкова щастливи и растат в една наистина добра среда. Този факт заслужа да се знае от всички. Щом тук може се надявам и другите населени места да последват примера Ви“ добави Радомирова.
Росица Димитрова, директор Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” към Община Велико Търново сподели, че общината е достойна за приза „Община приятел на детето”. Тя изказа благодарност към дарителите и обясни, че подробната програма за 9-тата лятна полицейска академия ще е достъпна скоро. Официални гости на събитието бяха проф. Любомира Попова-Областен управител, комисар Красимир Кръстев - Директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“,  старши комисар Александър Джартов – директор на Дирекция „Държавен контрол и превантивни дейности“ при ГДПБЗН-МВР, комисар Стефан Николов, главен инспектор Атанас Атанасов, представители на Дирекция „Социално подпомагане“- Велико Търново, кметове и кметски наместници.
 По време на откриването участниците изпълниха стихове, песни, танци, представиха различни игри за безопасност, като демонстрираха и умения за оцеляване в природата, за оказване на първа помощ и практически умения и готовност за правилните действия при пожар. Демонстрация съвместно с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ направиха децата от Клуб „Млад огнеборец“ при ЦРДМ с. Самоводене и деца от гр. Дебелец. Интерес сред гостите предизвика появата на отлично обучените полицейски кучета, които направиха симулация на търсене на скрити наркотици и следи.
По време на Лятна детска полицейска академия децата от Центровете за работа с деца и младежи в малките населени места се запознават с основни теми за безопасност на движението, трафик на хора, спазване на обществения ред, как да противодействат на агресията, реализират се редица спортни прояви и беседи, съвместно с представители от полиция, пожарна се провеждат срещи и се организират занимания по оказване на първа помощ, за реакция при пожари и други бедствия. По предварителен график през летните месеци децата ще преминат практически и теоретично занятия в Център за превенция и спорт в с. Балван.
И тази година партньори на Община Велико Търново при провеждане на Академията са Сдружение „Св. Иван Рилски“, ОД на МВР- Велико Търново, РД „Пожарна безопосност и защита на населениетo“- Велико Търново, Сдружение на кметовете и кметските наместници Янтра 2001 и Съюза на пивоварите в България.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.