Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга“ вече разполага с интерактивен под

Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга“ вече разполага с интерактивен под (магичен под) с включени пакети с игрови занятия за рехабилитация на децата и младежите със специални потребности. Закупеното и монтирано оборудване е сравнително ново технологично решение и представлява хоризонтална /прожектирана на пода/ интерактивна система, която реагира на движението на човешкото тяло. „Благодарение на закупените допълнителни пакети с игри, извън основния, децата и младежите с увреждания работят с електронен материал  адаптиран към тяхното ниво на възможност. Предвидени са по-бавна скорост на подаване на елементите, по-обемни елементи и др. Различните игри са насочени към стимулиране на координациата, възприятитята, двигателната реакция“, обясни Директора на Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга“, г-жа Светлана Хаджийска.
Съвместната работа със специалиста, както и възможността за групова работа на потребителите с интерактивния под дава положителен ефект и при уменията за общуване, поведение в група, изчакване на ред и спазване на правила.
За разширяване на възможностите за провеждане на дейности със специалисти на открито е закупена и монтирана и нова беседка в двора на Дневния център. Тя е разположена в близост до цветната градинка, която от 2020 година е започната да се оформя от екипа и потребителите. В градинката децата и младежите се грижат за засадените от тях цветя и билки, като с подкрепата на екипа на услугата ги почистват, подрязват, плевят, наторяват и поливат.
Закупеното и монтирано ново оборудване е финансирано със средства от бюджета на Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.