Еньовден в Дом за стари хора „Св. Иван Рилски“

Днес, ден преди Еньовден, в Дом за стари хора „Св. Иван Рилски“ с. Балван, за поредна година спазиха народните обичаи и възрастните хора от Дома съвместно с деца от Кризисен център за деца виха китки от билки в подготовка за утрешния празник. Както повеляват традициите, потребителите на Дома рано сутринта набраха сред китните поля край селото необходимите 77 и половина лечебни билки, с които да сплетат голям Еньовски венец, а младите момичета да си направят малки китки вързани с червен конец, по които на сутринта се гадае за здравето на този, на когото е наречена китката.
В подготовката за Еньовден се включи и г-жа Росица Димитрова - Директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“, която сплете венец заедно с децата и го нарече за здраве и благоденствие на всички живущи в Дома. Децата поднесоха подарък на г-жа Димитрова, като я изненадаха с рисунка на „Еньова буля“ и пресъздадоха обичаите и разкриха пред всички вярванията и гаданията, които се правят по време на празника.
Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Според традиционните представи само на Еньовден при изгрева слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще е здрав през цялата година. От далечни времена на този ден хората излизат по високите места, за да ги огреят първите слънчеви лъчи. После се търкулват в росата или се измиват с вода от реките.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.