Международен ден на хората със Синдром на Даун

На 21 март всяка година се отбелязва Международен ден на хората със Синдром на Даун. По инициатива на екипите на социални услуги в Община Велико Търново се реализира информационна кампания на различни места във Велико Търново, с участието на деца и младежи със синдром на Даун.
Екипът на Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга“ заедно с няколко деца и младежи посетиха парк „Марно поле“ и раздаваха на преминаващи граждани информационни материали свързани с отбелязването на този ден. Проведе се и среща разговор със студенти от Филиал – Велико Търново към Медицински университет – Варна, където децата и младежите имаха възможност да се представят и заедно със специалисти от Дневния център да разкажат за предизвикателства и уменията си.
Общностен център за деца и родители „ЦАРЕВГРАД“ изработи и раздаде на различни обществени места над 130 информационни материала с ръчно рисувани шарени чорапи. За широката общественост бе заснето и видео послание от интервюта с две майки на деца със синдром на Даун, с които работи екипът на услуга „Ранна интервенция на уврежданията“ и „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания“.
Хората сме различни, светът е шарен и цветен. Обувайки шарени чорапи изпращаме посланието „Аз приемам“.
На този ден хората обуват шарени чорапи, с което показват подкрепа към хората с най-често срещаната генетична аномалия - синдром на Даун.
 Интервютата с майките могат да бъдат видени във фейсбук-профила на ОЦДР „ЦАРЕВГРАД“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.