Община Велико Търново се включи в отбелязване на Международния ден за борба с глада

Община Велико Търново се включи в отбелязването на Международния ден за борба с глада – 16 октомври. За шеста поредна година Община Велико Търново, съвместно с местната структура на Български червен кръст реализира благотворителна инициатива за осигуряване на топла порция основно ястие и десерт за 75 социално-слаби и крайно нуждаещи се лица – потребители на социалната услуга „Обществена трапезария“, като порциите са приготвени от Домашен социален патронаж – Велико Търново. Хранителните продукти за приготвяне на храната са предоставени от местната организация на Български младежки червен кръст, чрез дарителска акция проведена на територията на два супермаркета в града. Младежите от местната организацията се включиха и при раздаването на допълнителни пакети с продукти от първа необходимост за потребителите на „Обществена трапезария“.
Осигуряването на готова за консумация храна на хората в нужда е сред основните приоритети и ангажименти на Община Велико Търново в социалната сфера.
Чрез социалната услуга „Обществена трапезария“, функционираща в гр. Велико Търново се предоставя всеки делничен ден абсолютно безплатно топла храна приготвена от Домашен социален патронаж- Велико Търново за 75 социално-слаби и крайно нуждаещи се лица, с финансиране осигурено от Фонд „Социална закрила“ към МТСП.
От 1 октомври 2020 г. Община Велико Търново стартира и предоставянето на приготвена храна за обяд до домовете на 60 лица, които са затруднени да осигурят сами прехраната си поради бедност и продължителна социална изолация в условията на продължаващата извънредна епидемична обстановка. Инициативата се реализира в изпълнение на Проект „Целево подпомагане с топъл обяд в Община Велико Търново“, финансиран по Целева програма „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация - 2020“, като през месец май и юни по проекта на територията на общината са обхванати 210 лица.
След приключването на програмата в края на месец октомври, Община Велико Търново ще продължи предоставянето на Топъл обяд до домовете на потребителите, в рамките на нов проект, който ще се финансира от Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане.
С цел осигуряване на непрекъсваемост при предоставянето на Топъл обяд за крайните бенефициенти, се очаква на предстоящата сесия на Великотърновски общински съвет да бъде прието предложението на общинската администрация, относно кандидатстването с проектно предложение пред Управляващия орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане (Агенция за социално подпомагане) за осигуряване на безвъзмездна финансова помощ.
Чрез Домашен социален патронаж-Велико Търново, Общината ежедневно предоставя услугата „Доставка на храна в дома“ за над 450 свои абонати на територията на 16 населени места (гр. Велико Търново, гр. Дебелец, гр. Килифарево, с. Беляковец, с. Балван, с. Леденик, с. Присово, с. Пчелище, с. Церова Кория, с. Момин сбор, с. Ново село, с. Пушево, с. Русаля, с. Ресен, с. Никюп, с. Велчево). Всеки от потребителите на услугата може да избира измежду 4 основни пакета, в зависимост от индивидуалните предпочитания за съдържанието на дневното меню. За лицата с най-ниски доходи, чиито размер е под линията на бедност, определена за страната за съответната година, се прилагат значителни преференции при определяне на таксата за ползване на услугата. 
В допълнение, Домашен социален патронаж обезпечава потребностите от приготвена храна и за над 60 потребители от социални услуги, функциониращи на територията на Община Велико Търново. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.